Friday, July 29, 2011

Dinner for 3 (PART 4)

mama & abah sedap je makan...saya cuma boleh tengok je....




yang tengah2 tu je yang saya boleh minum...



baru saya tahu, mama pergi makan kat Crowne Hotel masa saya masih dalam perut mama lagi...patut la saya tak ingat....masa tu 4hari sebelum saya dilahirkan....


++ Love is in the air ++

Dinner for 3 (PART 3)

ni time abah plak nak pujuk saya supaya posing amek gambar...tapi saya tetap takde mood nak posing2...


saya takmo tengok kamera

tolong abah, Dina tersepit...

saya suka air...tapi abah kata ni bukan swimming pool...takley mandi kat cini...

saya dah ngantuk sangat...abah pun dah penat pujuk saya...

sampai dah nak balik pun saya taknak amek gambar...


++ Love is in the air ++

Dinner for 3 (PART 2)

bersambung dari Dinner for 3 (PART 1)...


ni la aksi saya bila dah bangun....puas mama kena layan aksi saya...tapi sebab dah biasa dengan aksi saya, jadi mama relek je makan...saya pun tak kesah sangat...janji saya puas ley main2...huhuhu


mama suruh saya posing....tapi saya malas nak senyum


tak dapat makan, dapat main pun jadi la


mama sibuk makan ABC, saya sibuk makan botol


geget2 cikit...


mama tanya, "sedap ke botol tu Dina?"...


yeah dah nak balik dah


++ Love is in the air ++

Dinner for 3 (PART1)

Malam tadi abah ajak mama & saya pergi dinner kat Hotel Holiday Inn Glenmarie...Macam biasa mama excited siapkan saya cepat2...mama kata saya kena makan kenyang2 dulu sebab kat sana takde makanan untuk saya.....mama kata lagi saya kena siap dulu, lepas tu mama nak siap plak....mama siap pesan, "Dina, nanti takmo nanges2 tau ae??"....ok mama, saya jawab dalam hati je.....bila saya dah siap, mama letak saya dalam kereta Fair lady saya....saya pun kena tunggu mama dan abah siap....hiash agak lama jugak saya tengok mama lilit2 tudung...yang saya suke tengok ialah kaler tudung tu sebab warna-warni....jap lagi Dina tarik ae mama....bila saya dah tunggu agak lama, saya pun mula start enjin fair lady saya guna mulut....mama terus siap laju2 dan terus angkat saya...heheheh sebenarnye saya risau juga, takut2 mama & abah akan tinggalkan saya....huh tapi nasib baik rupenya mama cepat2 angkat saya...maknanye saya tak kena tinggal yeah....masuk je kereta, saya terus tertido sampai kat hotel...huh nyaman betul air-cond ni, terus mata saya ngantuk....lepas tu saya bangun2 je, tengok2 saya dah ada kat hotel...mama terus kata, "anak mama dah bangun ye..." saya macam biasa duduk relek2 dulu dalam stroller...lepas dah boring baru saya buat bunyi sikit supaya mama angkat....bila mama dah angkat saya terus tunjuk aksi saya....tapi saya tak nanges sebab saya ingat pesan mama...bila mama & abah dah siap makan...kami pun ambil2 gambar dulu sebelum balik...tapi saya takde mood nak amek gambar...walaupun banyak kali mama pujuk suruh tengok kamera...ala mama ni, kan Dina ngantuk....mane ada mood nak senyum2 amek gambar....masuk je kereta saya dengar mama kata, makanan tadi tak best sangat macam kat Crowne Hotel....saya pun tak tahu memang tak sedap ke apa sebab saya mane ley rasa makanan tadi...kan mama dah kata tak boleh makan lagi....tapi saya lagi tak pasti bila masa mama pergi makan kat Crowne Hotel tu??? kenapa saya tak ingat?? ermm takpe la...yang penting baru je beberapa minit kereta jalan, saya tertido sampai kat rumah....Zzzzzzzz

tengah tunggu mama & abah siap

Dina dah bangun ni tapi nak relek2 jap

ini abah saya

Ni mama saya

saya nak pangku kat mama sebab dah boring dok dalam stoller....
++ Love is in the air ++

Wednesday, July 27, 2011

Supplement untuk anak dan ibu...;p

Saya bagi my little Medina makan supplement ni...dah dekat 2bulan lebih saya bagi atas cadangan doktor....kegunaanya untuk kuatkan antibodi Medina dan bile Medina sihat, baru die selera makan...sebab sebelum ni Medina selalu demam, selesema & batuk2, berjangkit dari baby2 lain dinursery...dah memang menjadi adat bila kat nursery ramai2 baby...mestila berjangkit kan???......tak boleh nak elak....so bila tak sihat, Medina akan kurang selera makan...tapi sejak makan supplement ni, Alhamdulillah, dah dekat 2bulan Medina tak demam, batuk or selesema...kesihatannya bertambah stabil....klu tak sebelum ni, setiap minggu asyik tak sihat je...

Supplement untuk my little Medina

supplement untuk mama...ada untuk kulit, ada untuk tulang, ada untuk selera makan...ish?? selama ni tak cukup berselera ke?? wahahhaha

++ Love is in the air ++

Solid food untuk Medina 2

sambungan dari entry ini klik sini,...

bila semua buah2 or sayur dah siap blend jadi puree, saya simpan masuk freezer...biar beku & jadi kiub2...kalau nak guna just panaskan, boleh juga dicampur dengan beberapa kiub puree lain...huhu

kalau saya buat puree + bubur nasi plak....saya akan basuh beras, sangan sampai kering dan blend beras dulu...saya rasa lagi selesa dengan cara ini...sebab bila pagi2 saya buat bubur Medina, sebelum saya pergi kerja, takde la saya ter'rushing2' nak blend2 itu ini....just masukkan beras yang dah diblend halus, pastu campurkan kiub puree yang saya nak....simple & cepat...tapi ni cara saya la...dan saya rasa sangat praktikal terutamanya untuk ibu2 yang berkerjaya dan tak ada banyak masa....tapi still boleh buat home made food untuk anak....tapi kalau ibu2 yang surirumah sepenuh masa, boleh la buat makanan fresh hari2....hahahah as long as, makanan tu takde mix dengan any perasa, termasuk gula, garam, minyak dan pedas....;p


kat bawah ni saya sertakan tempoh penyimpanan untuk puree...untuk penyimpanan dalam freezer storage ok...
* vegetables / fruits puree = 6bulan
* fish = 10 weeks
* meat/chicken =10 weeks
* puree's with milk 4-6 weeks
* kalau campur semua bahan 2-3 hari, jangan lama tak elok for baby..

tapi biasanya saya buat stok puree untuk seminggu saja....kalau simpan lama2 sangat takut tak elok & zat2 dalam makanan tu dah hilang...;p


++ Love is in the air ++

Solid food untuk Medina 1

Medina dah start solid food since umur dia 4bulan lebih...1st time start dengan ready made puree, nestum & rusk...tapi sejak dah masuk 5bulan, saya dah buat bubur nasi and puree sendiri...Sejak dah makan bubur nasi, Medina dah tak layan dah nestum...sebab haritu pernah saje2 try test nak tengok die nak nestum ke tak...dan yang membanggakan saya sebab Medina TAKNAK nestum...mesti la bangga sebab Medina nak bubur & puree yang saya buat saja...berbaloi penat lelah nak sediakan makanan die...huhuhu terasa dihargai....thanks Medina sayang...ni yang mama makin sayang lebih2 ni...

Ok2 cara2 saya sediakan puree untuk Medina...eh tapi sebelum tu, sebenarnya saya banyak belajar cara nak buat puree ni dari group solid food for baby...apa yang penting ialah membaca, membaca dan terus membaca untuk tambah ilmu pasal solid food for baby....walaupun kita 1st time ada anak, tapi bukan alasan untuk kata TAK TAHU...apa yang penting, kalau mahu, mesti carik ILMU....

ok kita mula sekarang
1. ni contoh buah2an yang boleh dibuat puree....ada banyak lagi yang boleh dicuba....tapi saya ada pic yang ni jerk...whahahah

2. buah epal dan pear dipotong kecil2....ada certain2 orang steam buah2 ni....tapi kalau saya, terus blend jerk....ikut selera sendiri ye...

3. ini kentang tau...kentang pun boleh guna buat puree..tapi make sure steam dulu kentang ni biar lembut, pastu baru blend

4. ini lobak, pun sama gak kena potong kecil2, basuh & steam...pastu baru boleh blend...kalau nak rebus, jangan terlalu lama or terlalu banyak air...nanti vitamin & zat2 kat buah or sayur hilang...

5. ini kurma yang dah dibuang biji dan disteam....pastu macam biasa, bila dah empuk, baru boleh blend.

6. ni la contoh puree apple & pisang yang dah diblend....

7. Ini puree kentang, puree pear dan puree carrot....saya beli bekas ice tray tu di GIANT...RM2.99 je untuk 2 bekas tu...;p

8. ni puree yang dah dikeluarkan dari bekas ice tray...huhuhu comel tak??? macam ice cream huhuhu

9. saya gune bekas thermos (yang ada pic bola untuk bawakkan bubur Medina ke nursery....;p)


++ Love is in the air ++

Monday, July 25, 2011

Senyum tak perlu kata apa2

study..;p
tongkat dagu..lalalala
drive nak pergi school
skill baru Medina...gigit sudu
excited 1st time naik walker..;p


++ Love is in the air ++

Lari dari niat

Sesuatu yang jarang berlaku bila saya tak sabar2 menanti hari Sabtu berakhir hahah selalu saya tak suke bile dah masuk hari Ahad sebab itu bermakna esok harinya saya kena tinggalkan my little Medina di nursery...Saya tak suka bila Medina kena tinggal....kan alangkah bestnye kalau boleh bawak Medina ke office sekali...saya masih boleh jadi ibu berkerjaya walaupun ada anak....ok sila STOP angan2 tu...huhuhu
Ok2...  Saya jadi tak sabar nak tunggu hari Ahad sebab saya nak buat stok makanan untuk Medina + nak rasmikan hand blender yang baru dibeli hehehe...last week sangat frust sebab blender tetiba rosak dan dalam masa yg sama saya tak sempat nak siapkan puree apple untuk my little Medina....anda mungkin tak sedih, tapi bagi saya seorang ibu sangat frust dan sedih sebab tak sempat nak siapkan makanan untuk anak....mujur kurma & kismis dah sempat blend....dan yang pasti, hari Sabtu haritu....dapat jugak hand blender idaman hati...;p....Sebelum ni guna blender biasa je... Tapi sebenarnye saya tak kesah pun guna blender biasa.. Janji boleh guna dan makanan Medina sentiasa ada stok.....TAPI dah alang2 rosak.. Harus tukar dengan hand blender hahaha......Eh2 sebenarnya niat dihati saya bukan nak story pasal hand blender... NIAT sebenarnye saya nak share kat sume cara2 saya buat puree untuk Medina...tapi macam dah banyak sangat taip2...nanti saya sambung la story cara2 nak buat puree tu ae....huhuhu

ini dia hand blender idaman hati
medina n mama
medina dengan playmat upin ipin nya...;p

- Posted using BlogPress from Salasiah's iPhone

Thursday, July 21, 2011

CIUM ANAK DAPAT PAHALA

suke artikel ni...


Keistimewaan yang bakal diperoleh apabila anak-anak anda boleh digelar kanak-kanak atau kupu-kupu syurga. Barangsiapa yang mengembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. Orang yang menangis takutkan Allah diharamkan oleh Allah akan api neraka ke atas tubuhnya.

Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak. Barangsiapa keluar ke pekan Muslim dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di Akhirat kelak. Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama.

Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu turut diperolehinya.

Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan. Aqrak berkata; "Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorang pun yang pernah aku cium." Sabda Nabi SAW; "Orang yang tidak menyayangi tidak pula akan disayangi."

Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang untuk ahli keluarganya dan dia memikulnya ke rumah; pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangat berhajat. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

Seorang lelaki bertanya; "Ya Rasulullah, kepada siapakah harus aku berbakti?"Jawab baginda; "Berbaktilah kepada ibu bapamu." Kata lelaki itu lagi; "Ibu bapaku sudah tiada lagi." Sabda Nabi SAW; "Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhak terhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu."

Wallahualam 



++ Love is in the air ++

Tuesday, July 19, 2011

10 Final Words



***

#10

10 Final Words

***

Habis pun game ni akhirnya

Best gak wat game berantai ni huhuh

sila datang lagi jenguk blog saya

sapa2 blogger nak tambahkan entry, meh la main game ni 

Kalau ada join game ni, jangan lupa tinggalkan url your blog...bley saya singgah baca..;p

jangan lupa follow blog saya sekali ek..

Terima kasih kepada sesiapa yang singgah & follow blog saya..

kepada silent reader, meh la share your blog link kat saya...;)

hari2 saya tak sabar nak tunggu weekend..;p mahu spend masa buat my little Medina

last sekali..Selamat Berpuasa semua!!

***


++ Love is in the air ++

Monday, July 18, 2011

10 Way to Wins Your Heart (my heart)


***

#9

10 Way to Wins Your Heart (my heart)

***

Belanja saya shopping huhuhu


Buat surprise Birthday party untuk saya ;p


Sila belanja saya makan kat hotel hahahah


candle light dinner auww...


Bagi saya cupcake yang cute miut..;p


Bawak saya pergi holiday please..;p


Belikan saya kereta boleh??


hadiahkan saya complete set make-up MAC


tolong saya basuh baju, lipat baju, kemas rumah...bla bla bla...never ending to-do-list, everyday and forever..


YANG PENTING..buat apa saja yang menggembirakan my little Medina, PASTI saya juga gembira...;) 


***



++ Love is in the air ++

Alamak camni pun ada ae??


‘Tak kisah gerai makan kotor’


E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel
KUALA LUMPUR: Keadaan persekitaran di beberapa gerai makan sekitar bandar raya ini yang kotor, terutama di kawasan Masjid India masih tidak mematahkan selera orang ramai menikmati pelbagai juadah disediakan peniaga di kawasan itu.
Tinjauan Harian Metro semalam mendapati, ramai menjamu selera di kawasan itu tanpa memikirkan kesan bakal diperoleh dengan memakan hidangan belum pasti tahap kebersihannya.


Beberapa pengunjung, ditemui rata-rata memberikan reaksi yang mengejutkan.

Pelanggan mahu dikenali sebagai Aziah, berkata makanan di situ memang sedap dan harga ditawarkan juga tidak membebankan.


“Saya tidak berapa mengambil kira, soal kebersihan di sini kerana saya yakin makanan dijual bersih dan setakat ini belum pernah mengalami apa-apa sakit. Lagipun, sudah menjadi perkara biasa gerai makan kotor,” katanya.


Menurutnya, bilangan pelanggan yang ramai membuktikan kedai di kawasan sekitar tidak akan menjejaskan kesihatan mana-mana pihak.


Seorang lagi pengunjung dikenali sebagai Rahim yang bekerja tidak berapa jauh dari situ memberikan reaksi yang hampir serupa.


“Jarak yang dekat dengan tempat kerja memungkinkan saya makan di sini setiap hari. Saya rasa setakat ini tidaklah kotor. Ramai juga yang makan di sini,”

sumber dari harian metro, hari Selasa, 19 Julai 2011

"aku teringat keadaaan food stall area jalan TAR tu...& dulu hati aku pernah terdetik, macam mana orang ley makan jugak kat cini walaupun keadaannye...tuut..tengok2 harini masuk paper lak...ermm sila pergi jalan TAR & tengok sendiri"


Medina sudah 7bulan

Medina dah masuk 7bulan...kejap je kan?? kan?? kan?? Saya sendiri rasa begitu...hahah rasa macam baru semalam masuk hospital, masuk bilik Operate, baru kejap lepas berpantang dan bla bla bla...hahah sekarang Medina dah pandai merangkak sikit2..sebelum ni cume terror berundur je...hihihi merangkak ke depan tak reti huuhuh....Alhamdullilah...walaupun sebelum ini saya sedikit berduka sebab ada orang mempertikaikan kenapa Medina lambat merangkak...bukankah setiap perkembangan bayi itu berbeza2??? Kenapa perlu disamakan diantara satu sama lain...haish kadang2 tak paham orang spesis macam ini...adakah ini spesis 2 alam?? Wahahhaha apapun saya sebagai mama, dah tentu terasa hati bila bab ANAK dipersoalkan...ermm tu la manusia kan...Walaupun saya Ibu muda dan baru 1st time ada anak, tapi bukan la bererti saya tak tahu apa2....

ok sambung balik...Medina makin takley berenggang dengan saya...nak berkepit je huhuhu...kalau saya buat tak layan die, Medina mesti nanges nak kan perhatian...tapi nasib baik setiap pagi bile hantar kat nursery, Medina ok je...Dia seolah2 faham kena tinggal kat school ...sekarang Medina dah makan bubur nasi + puree sayur or buah...tapi sebenarnya dari Medina 5bulan die dah start reject nestum...die cume nak makan bubur nasi...mayb sebab bubur nasi mama die buat sedap kot...whahaahah...takley blah....



++ Love is in the air ++

10 of Your Fav Songs

***

 
#8

 
10 of Your Fav Songs



***


Senyum - Malique & Najwa



Pokok - MUH Feat Hazama



Adinda Kekanda - Monoloque



Cinta Muka Buku - Najwa Latif



 Still Got The Blues - Gary Moore



Ku menunggu - Rossa



For The Rest Of my Life - Maher Zain



Ketika cinta bertasbih - Melly Goeslaw & Amee



Padamu Ku Bersujud - Afgan


Nur Kasih - Yasin


***


++ Love is in the air ++

Sunday, July 17, 2011

10 Important People

***



 
#7


10 Important People




***


Rasul



Nabi



Suami



Anak



Mak




Ayah



Adik Beradik



Sanak Saudara



Rakan2




Jiran2



***


++ Love is in the air ++