Tuesday, March 4, 2014

Pengasuh aka Babysitter

Sejak hantar anak2 ke babysitter...macam2 nak kena prepare hari2...daripada susu, persiapan baju, toiletries dan makanan...ceh macam banyak sangat je kan...hahahha tapi setelah belajar dari pengalaman masa hantar Medina ke nursery masa dulu2...saya cuba improvekan keadaan yang seboleh2nya dapat memudahkan babysitter...sebab bagi saya, walaupun kita hantar anak kat babysitter, apa  yang boleh kita mudahkan, kita cuba la mudahkan...

Kalau bab nak prepare baju anak2 untuk bawak ke babysitter saya kemas dari malam...so pagi2 in case bangun lambat tak la terkejar2 nak siapkan baju, pampers dan yang sepatutnya dibawah...kalau ada baju & seluar yang nak di"mix & match"kan...matchkan siap2...mainan, buku2 pun saya bawakkan hari2, huhuhuuh terutamanya mainan feveret anak2 TAPI diingatkan mainan yang senang nak bawak saja huhuhu

Bab makanan anak2 pulak, makanan Medina dah mudah sebab dia boleh makan makanan macam orang dewasa makan...tapi kadang2 kalau mama dia berke"rajin"an hihihiihih, mama dia buatkan la makanan huhuhuhu tapi biasanya ikut apa yang pengasuh masak je...tapi yang memang wajib saya bekalkan untuk Medina hari2 macam roti2 dan biskut2 je...yang tu memang kena ada...

Makanan Ameen pulak, masih lagi bubur...dan bubur memang saya buat sendiri hari2 sebab pangasuh tak prepare bubur untuk bayi...saya masak bubur Ameen malam...sebab guna slow cooker, so pagi2 saya bangun dalam pukul 5 saya just tambah je puree sayur or buah2an dalam bubur Ameen...tapi oleh kerana Ameen ni sangat manja, saya kena blend bubur yang dah campur dengan puree sebab walaupun Ameen dah ada gigi tapi dia cuma nak makan bubur yang betul2 hancur jerk...yang kasar2 sikit Ameen takmo...tapi kalau bagi biskut2, nak pulak Ameen makan...huhuhu Ameen, Ameen...manja betul....

Lagi satu...in case anak2 tak sihat, saya bawakkan ubat siap2 dah masuk dalam syringe dan labelkan siap2 ubat Medina or Ameen...Almaklumla anak dah 2, so kena label untuk elakkan pengasuh konfius heheheh...tapi kalau Medina or Ameen dah bangun pagi2, saya bagi siap2 ubat untuk pagi.

Pagi2, sebelum hantar anak2 ke pengasuh, mesti make sure anak2 dah tukar pampers...sebab pengasuh bukan jaga anak kita sorang je ya...jangan nak bising kalau anak kena ruam lampin ke apa kalau kita sendiri pagi2 pun malas nak tukar pampers anak huhuuh...kalau Medina dah bangun biasa saya suruh dia cuci muka bersih2, sikat rambut dulu baru hantar ke pengasuh...at least nampak la bersih cikit bila hantar kat pengasuh...syian jugak kat anak, bukak2 mata terus bawak keluar rumah...

Lagi satu, saya biasanya akan buat siap2 susu yang dah bancuh untuk Medina dan Ameen...so sampai2 kat rumah pengasuh, kalau anak2 nanges nak susu, pengasuh dah boleh bagi terus, takyah terkejar2 nak buat...sebab Medina ni special cikit...Medina ni hari2 setiap pagi memang konfem akan nanges nak susu bila nak tinggal...huhuhuh...nasib baik Ameen cool sikit walaupun Ameen akan ikut menangis jugak bila Medina menangis hahahahah

Apa pun saya buat asalkan dapat membantu memudahkan pengasuh...pengasuh senang, saya pun senang...janji tawakal la kepada Allah bila kita melangkah tinggalkan anak2...sebab kita manusia, tak perfect, cuma cuba untuk yang terbaik...

 Note: Just share pengalaman saya untuk ingatan masa akan datang...

Makanan Ameen...breakfast, lunch & dinner....sebenarnya flavor sama je hahahah sebab mama Ameen malas nak prepare flavour lain2...takpe la janji hari2 tukar2 menu lain ye Ameen hihihiih...tapi saya bawakan makanan Ameen ke pengasuh untuk breakfast dan lunch je, sebab untuk dinner saya bagi sendiri kat rumah...

Ubat anak2...pape kena label sebab dos lain2...

susu anak2 dah siap bancuh untuk pagi2....


++ Love is in the air ++

3 comments:

suezen said...

amboi sal....ubat siap bubuh dlm tu...x terpicit ke nnt???

nor saidatul akhma yahya said...

Etoi pon ubat buat cmtu sal... sbb makcik tu ckp susah dia nk sukat..xberapa nampak... mula2 risau juga terpicit tp makcik tu ckp ok xda tumpah ..so trus smp skrg cuma anak etoi xsuka makan ubat..haiyooo...berperang nk kasi mkn ubat. Ada tips apa2 x nk kasi dia cool bila mkn ubat?

Salasiah Ammar said...

etoi...kita dulu2 dina pun ada time yang die tak nak makan ubat...hahahah tapi kalau die kecik-kecik lagi macam anak etoi, time bg makan ubat, try picit sikit hidung die...

budak2 ni ikut mood die kot...