Thursday, November 28, 2013

Update blog yang dah lama tak update

Last update blog awal Oct aritu....wahahahhah dekat sebulan takde update pape...tapi bukan ada orang kesah pun kan...yela tak penting untuk orang lain tapi penting untuk tatapan dan kenangan diri sendiri....hihiihih...

Masa 24jam sekarang makin rasa tak cukup ditambah pulak awal Nov aritu bibik ke-2 saya lari...ok fine bibik, lari juga akhirnye walaupun dilayan dengan baik siap naikkan gaji okeh!!!! so nak dijadikan cerita dekat 3minggu kehidupan agak terumbang ambing sebab tiada orang jaga anak kalau saya kerja...makanye berhari2 bercuti2 la saya dengan hati yang kacau bilau....suke sebab takyah pegi ofis, tapi sedih cuti abis dan takley carry foward dan yang paling geram pening nak crik bibik lain....

Dalam masa 3minggu jugak sana sini saya dan big daddy contact agen2 maid....survey nursery, survey pengasuh. Bukan senang nak carik semua tu dengan keadaan terdesak sangat2....lepas bibik ke-2 lari memang ada pengganti lain tapi semuanya hampeh....

Bibik ke-3, tua sangat walaupun telah disoal siasat tetap mengaku muda..konon umur 50 lebih tapi gaya macam dah 60 lebih...semua benda tak reti...jangan nak kata jaga baby, kemas rumah pun langsung tak tau buat...nak cuci botol susu pun tak pandai nak bukak botol susu...bukak tutup tupperware pun tak reti....serius rasa takley pegi jauh bibik ni...guna 2 hari, saya terus pulang pada agent.

Bibik ke-4, dari awal tengok memang rasa ada something wrong dengan die....saya plak yang macam kenalkan diri lebih2 dengan dia...padahal die yang nak kerja dengan kita....tapi takmo la macam memfitnah orang ke apa plak kan....gaya nampak muda...dalam passport umur dia dalam 40 lebih...ok la takla tua sangat...tapi die macam sentiasa blur...semua blur....bile kita minta tolong wat pape, mesej macam tak sampai kat die....kemas rumah memang totally fail....jaga budak2 memang langsung takley harap....bile Ameen nanges die just tengok je,dia taktau ape nak buat...yang paling tak logik, bile mintak tolong pakaian baju Ameen, die boleh pakaian baju Medina plak kat Ameen....baju Medina plak, dia pakaikan kat Ameen...gune 2 hari jugak lepas tu pulang kat agent balik...rasa macam maid tu ada kureng sikit la...

Bibik ke-5, keje sehari je...itu pun saya rasa gara2 saya print jadual keje suruh bangun pukul 5.30 pagi untuk settlekan semua kerja sebelum saya pegi keje hahahha...sebab masa 1st day die kerja rumah saya...pukul7.30 pagi die tak bangun2 lagi...bile tanye dah solat, dia kata die tertido...dah la kita kena kejutkan bangun pagi lepas tu saya minta tolong buat pape die macam tak boleh terima dengan arahan kita....last2 die sound saya, "Orang muda berdosa bagi arahan pada orang tua"....hahahha dah dia kerja taktau buat, harus la saya suruh pape....bahasa plak memang kasar sangat, die panggil "aku, engkau" je dengan saya...perh taktau respect orang langsung...ok fine akhirnye die mengaku taknak kerja...settle kan senang cakap je taknak keje....terus suruh die kemas barang dan hantar balik kat agent...

at last carik2 nursery....jumpe la satu nursery ni area rumah...yuran RM450 sebulan untuk setiap anak, kalau ikutkan lagi mahal dari harga gaji bibik...tapi apa boleh buat...tiada pilihan bibik yang berkenan dihati setakat ni....amek je la pilihan nursery dulu...sambil2 carik pembantu lain....maid INDON sekarang ni memang cerewet sangat....kita amek maid kena bayar ribu2 tau, mesti la nak carik yang rajin dan boleh jaga anak kan...ni setakat datang keje wat syarat je, baik takyah keje pembantu rumah...

++ Love is in the air ++

3 comments:

aLisHa said...

"tapi bukan ada orang kesah pun kan..." ??? hah? sape kata? hari2 sy bukak taw.. nk tunggu update bceloteh tntang medina & Ammen... =(
update la selalu.. seronok baca... =)

suezen said...

auwww akak kisah kalau sal x update..

btw sal..yes..bukan senang nk cr bibik...sara pun akak antar kt bs...so far dia ok ngn bs tu..alhamdulillah

Salasiah Ammar said...

alisha...waaaa terharu2...terima kasih

kak sue....tu la mcm2 masalah psl bibik ni...pening kepala..;(