Wednesday, August 28, 2013

Pengalaman bersalin Part 5

Lagi seminggu Ameen akan continue checkup di HKL pulak...setelah 2minggu kami berkampung di Hospital Pantai....kami yang minta doctor di Hospital Pantai referkan ke HKL...niat kami memang nak carik another opinion yang kalau boleh mampu sembuhkan Ameen...mane tau masih ada jalan lagi...ayat tu selalu terdetik dihati saya....dalam masa seminggu tu hari2 saya google carik sebanyak info dan pengalaman ibu2 lain tentang penyakit ini...as the result saya cume mampu menangisi nasib Ameen...semua info dan pengalaman ibu2 lain cume berakhir dengan kesedihan...tak tahu saya akan secekal mereka atau tak...big daddy nasihatkan saya supaya stop dari google anything pasal Biliari Atresia...any call & msg dari family & kawan2 rapat memang banyak saya abaikan...terus terang mood saya tak ok langsung...bile tengok baju Ameen...banyak yang belum dipakai & hati saya jadi sangat sayu sebab takut baju tu semua terus tak sempat dipakai...bile dah 2, 3 hari dalam keadaan paling down macam tu...saya kumpulkan semangat balik....pape pun saya kena bersabar tak boleh terus melayanb perasan macam ni lagi....pape pun kena tunggu sehingga appointment Ameen di HKL nanti....tapi satu harapan saya masa tu...saya cume nak jumpe Dato' Dr Zakaria....walaupun dari review & info dari HKL sendiri...susah sebenarnya kalau nak jumpe Dato' Dr Zakaria tu...biasa memang doctor lain yang akan consult kita sebab Dato' Dr Zakaria memang banyak berurusan dengan operation saja...tapi takpe...mane tau rezeki Ameen dapat jumpe kali ni...

10 Jun 2013 (Isnin)...akhirnye tiba jugak tarikh appointment Ameen di HKL...masa tu umur Ameen dah 56hari...dan memang agak mustahil kalau nak buat pape operation or rawatan susulan lain sebelum umur Ameen 60hari...saya bertawakal kepada Allah...kalau ada umur Ameen untuk terus hidup dan bersama saya sampai hujung nyawa saya...cume syukur Alhamdulillah yang saya mampu lafazkan...big daddy pesan pada saya suruh terima ape juga kemungkinan yang bakal diterima...

Pagi tu seawal pukul 7pagi kami keluar ke HKL...appointment haritu pukul 10.30pagi...tapi sebab nak elakkan kena jem so kena keluar awal....sampai HKL dalam pukul 9lebih...lepas timbang berat & ambil darah Ameen...tunggu punye tunggu dalam pukul12tghari baru dapat jumpe doctor...masuk je bilik doctor...saya sedikit kecewa sebab ternyata memang bukan Dato' Dr Zakaria yang menanti...seorang doctor perempuan India dengan umur yang saya agak masih muda ambil keterangan tentang Ameen...sebab dokumen kesihatan Ameen terlalu banyak, so memang take time doctor tu nak tengok satu2....tetiba dalam 10minit bersoal jawab dengan doctor tu, Dato' Dr Zakaria tetiba masuk dalam bilik rawatan...memang tu 1st time jumpe Dato' Dr tu tapi saya kenal muke Dato' Dr tu dari internet...sebenarnye Dato' Dr tu masuk cume nak ambil fail2 pesakit dia yang lain, tapi bile tengok dokumen Ameen banyak sangat dia terus take over tempat doctor India tadi...

Dato' terus tengok dokumen Ameen...lepas tu doctor nak tengok sample najis Ameen...Dato' tekan bahagian hati Ameen dan terus tanya, selama ni check up dengan doctor pakar mane...so kami explain satu2 history Ameen checkup...and at last, Dato' Dr tu kata Ameen bukan sakit Biliari Atresia...doctor2 sebelum ni tersilap diagnoskan sakit Ameen...masyaAllah...doctor silap diagnoskan...then Dato' tu pun explain satu2 dengan detail pasal sakit kuning....ya Ameen memang sakit kuning tapi cume jenis yang kuning yang lama...bile umur dia dah 3, 4 bulan ke atas, sakit kuning tu akan hilang sendiri....takda kaitan langsung dengan kerosakan pada hati atau saluran hati tu...memang bacaan darah Ameen banyak tak normal sebab sakit kuning die belum sembuh...kalau dah sembuh semua akan back to normal macam darah biasa...dan najis untuk bayi umur 3minggu ke atas memang takkan tetiba bertukar jadi putih atau pucat...

YaAllah bergenang air mata saya bile Dato' Dr tu bagi tau macam tu....die kata doctor lain2 memang banyak pendapat...ada banyak lagi jugak yang Dato' share pada kami...tapi sebab dia memang dah banyak kes untuk sakit ni, so semua tanda2 sakit tu memang takde pada Ameen...big daddy terus sujud syukur dilantai sebab dah tak mampu nak cakap apa2...kami cume mampu cakap Alhamdulillah....yaAllah pada hari tu kami dapat jawapan yang kami tak duga...terima kasih yaAllah sebab kami ditemukan dengan Dato' Dr Zakaria...terima kasih sebab Allah sudi memperkenankan doakan kami...kami keluar dari bilik doctor dengan hati gembira...tapi bila saya tengok ramai lagi bayi & kanak2 yang sedang menunggu dan mereka memang menghidap Biliari Atresia...sayu hati bile mengenangkan nasib mereka...sayu hati tengok ketabahan mak ayah mereka...

Biliari Atresia bukan antara penyakit yang paling teruk...tapi masih dikategorikan sebagai yang kronik...tapi pape sekalipun dugaan ni memang dah ditulis oleh Allah...hanya dia yang merancang semuanya...dan Alhamdulillah Allah masih berikan kesabaran pada kami....terima kasih yaAllah...
Ameen 8days @ Hospital Tropicana

now: Ameen 3months

3 comments:

MizZ_AnN said...

alhamdulillah...berkat kesabaran sal n suami kan...sedih lak baca kisah ni....skang amin dah besar..nnt dah besar lagi boleh jaga sal n family :)doa yg baik utk korang..hugs.

Salasiah Ammar said...

tQ Nana...tu la sama2 la hadapi sebarang dugaan dengan sabar..Amin

suezen said...

ameen dh besar. hehe...akak ni dr medina smpi la ameen ni akak x pernh jumpe lg. hehe